ورود

ثبت نام



جاذبه های گردشگری استان خراسان جنوبی

خراسان جنوبی که به سرزمین طلای سرخ و دیار کویرهای رویایی معروف است، داراب مساحت ۱۵۰۸۰۰ کیلومتر مربع است که با شرایط اقلیمی متنوع در شرق کشور واقع شده است. استان خراسان جنوبی با مرکزیت شهر بیرجند، از شمال به استان خراسان رضوی و از شرق دارای مرز مشترک با کشور افغانستان (به طول ۳۳۱ کیلومتر) بوده و از غرب با استان‌های یزد، اصفهان و سمنان و از جنوب به استان‌های کرمان و سیستان بلوچستان همسایه است.
استان خراسان جنوبی دارای 11 شهرستان، ۲۸ شهر، ۲۵ بخش، ۶۱ دهستان، ۳۵۵۵ آبادی است و شهرستان‌های این استان شامل بیرجند، قاینات، طبس، فردوس، نهبندان، سرایان، سربیشه، درمیان، بشرویه، خوسف و زیرکوه می‌باشد.
استان خراسان جنوبی دارای پیشینه تاریخی کهنی است. در این استان تاریخی بیش از ۷۱۹ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی برخی از جاذبه های طبیعی این استان بپردازیم.


1-    روستای ازمیغان بیرجند
روستای ازمیغان در 48 کیلومتری شمال شرق طبس، در مسیر جادهی طبس – مشهد واقع شده است. این روستا از جمله روستاهای هدف گردشگری که در آن اعجاز خداوندی را در کویر نظاره نمود. دامنه های ییلاقی و چشمه های گوارا، گونه های گیاهی وحشی‌ای چون درخت انجیر کوهی به ارتفاع 20 متر و 300 سال قدمت از دیدنی های این روستای تاریخی هستند. علاوه بر جاذبه های طبیعی روستای ازمیغان دارای جاذبه های تاریخی و مفاخری است که از آنها میتوان به مزار سید محمد ابن جعفر طیار، تخت عروس، سکونتگاه های دالان مانند تودرتو اشاره کرد.


2-    موزه میراث پهلوانی بیرجند
موزه میراث پهلوانی که دیرینگی آن به دوران قاجار بر می‌گردد، با هدف به نمایش درآوردن آداب و سنن زورخانه ای در سال ۱۳۸۲ در بیرجند افتتاح گردیده است. این موزه در زورخانه امیر عرب در شهر بیرجند در خیابان مطهری واقع شده است.
در موزه میراث پهلوانی حالات ورزش باستانی توسط چندین مانکن، ابزار ورزش باستانی (مانند میل، تخته شنا، کباده و …) و تصاویر پهلوانان و پیشکسوتان نامدار به نمایش درآمده است.
موزه میراث پهلوانی بیرجند با شماره ثبت ۲۹۹۴۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده ‌است.


3-    موزه مردم شناسی مجموعه عمارت اکبریه بیرجند
کاخ موزه اکبریه در سال 1374 با هدف نمایش آداب و رسوم و نوع پوشاک مردم ،مشاغل و حرف و هنرهای سنتی منطقه جنوب خراسان تاسیس گردید. این کاخ موزه مردم شناسی دارای چندین طبقه است که در طبقه اول آن قدمت اشیای موزه مردم شناسی به 100 سال پیش بر می گردد. تمامی اشیای تاریخی و قیمتی این موزه حکایت از اعتقادات خاص مردم بیرجند می باشد. 28 مجسمه در این موزه به نمایش گذاشته شده اند که هرکدام بیانگر زندگی و تاریخ کهن این استان هستند. این مجسمه عبارتند از: حکیم باشی، پارچه بافی، مراسم عروسی، جلک زنی، آهنگری، سبد بافی، قالیبافی، گمانه زنی، عطاری، دست آسی، حلاجی، کفاشی، کشاورزی، آرایشگری و سفالگری.
کاخ موزه اکبریه در شهر بیرجند در خيابان معلم، ميدان موزه در باغ اكبريه واقع شده است.


4-    باغ و عمارت رحیم آباد بیرجند
مجموعه تاریخی رحیم آباد در دوره زندیه در شهر بیرجند و در روستایی با همین نام واقع شده است. باغ رحیم آباد دارای دو درب ورودی است که فضای دسترسی به داخل آن همین دو در میسر می باشد. این مجموعه شامل برجهای نگهبانی، باغ، عمارت اصلی، حصار، حوضخانه، عمارت کلاه فرنگی، فضاهای خدماتی و اصطبل است. در مرکز این باغ عمارتی ساخته شده که ویژگی های معماری آن تداعی کننده نوع معماری اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است.
درختان مجموعه تاریخی رحیم آباد عمدتـاً شامل كاج و سپیـدار و درختـان مثـمری چون زردآلـو و زرشك است. این مجموعه در شهر بیرجند، خیابان پاسداران، پشت بوستان شهدای گمنام واقع شده است.


5-    موزه باستان شناسی بیرجند
موزه باستان شناسی بیرجند در طبقه دوم کاخ و عمارت مرکزی اکبریه با مساحت 600 متر مربع زیربنا تاسیس گردیده است. این موزه دارای بخش های مهمی نظیر سکه، فلز، سفال، مفرغ، قرآن و کتابت، اسلحه و ابزارآلات جنگی و مواریث خاندان علم است. موزه باستان شناسی بیرجند شامل 3 قسمت پیش از تاریخ، دوره تاریخی و دوره اسلامی است. در بخش پیش از تاریخ این موزه، اشیایی از دوره نوسنگی (هزاره دوم قبل ازمیلاد) قرار دارد که نمایانگر تکامل هنر و صنعت چهار هزار سال پیش است. اشیای دوران تاریخی این موزه به دوره های سلوکی، اشکانی و ساسانی مربوط می شود که در طبقه دوم به نمایش گذاشته شده است.
موزه باستان شناسی بیرجند در خيابان معلم، ميدان موزه در باغ اكبريه واقع شده است.


6-    غار چنشت بیرجند
غار چنشت در ارتفاعات شمال روستای چنشت از توابع شهرستان سر بیشه واق شده است. این غار که قدمت آن به قرن 5 تا 9 هجری قمری میرسد، حدود 60 متر طول دارد و بر اثر عوامل درونی زمین و وقوع زلزله ایجاد شده است. عبور از برخی قسمت های این غار به سختی امکان پذیر است و فضاهایی نیز وجود دارد که ارتفاع آنها به بیش از 10 متر می رسد. در دهانه ورودی غار چنشت یک سازه آجری وجود دارد که شامل دو دیوار در طرفین دهانه است. آثار موجود در داخل این غار شامل چوب، پارچه و استخوانهای در هم شکسته انسان است که مربوط به قرون پنجم تا نهم هجری قمری است.


7-    قلعه بیرجند
قلعه بیرجند بر فراز تپه ای طبیعی در خیابان جمهوری اسلامی بیرجند قرار گرفته است. این قلعه با نقشه ای به شکل چهار ضلعی با چهار برج مدور در چهار گوشه و دو برج در دو ضلع غربی و شرقی، دارای دو در ورودی در اضلاع شمال و غربی است. مساحت قلعه بیرجند حدود 2500 متر مربع است و فضای داخل آن در گذشته بناها و عناصر معماری متعددی را شـامل می شده است که به مرور زمان کاملا تخریب شده است.
بر اساس کاوش های باستان شناسی در این محل می توان گفت قلعه بیرجند در دوره صفویه بنا شده و در دوره قاجاریه مورد بازسازی اساسی قرار گرفته و تعمیراتی نیز در ضلع شمالی و برج‌های آن اعمال شده است. مصالحی که در ساخت این قلعه تاریخی بکار رفته شامل خشت و گل و چینه می باشد. قلعه بیرجند در دوره‏ های صفویه و قاجاریه از جمله پناهگاه‏های مهم مردم این شهر در برابر حملات ازبک‏ها بوده است.


8-    ارگ کلاه فرنگی بیرجند (ارگ امیرحسنخان)
ارگ کلاه فرنگی که قدمت آن به دوره قاجار بازمیگردد به عنوان دارالحکومه محل حکمرانی امیر معصوم خان بوده که در اواخر دوره زندیه احداث گردیده است.
ارگ کلاه فرنگی در 6 اشکوب بنا شده که دو اشکوب آن فضا دار و بقیه طبقات جهت تکمیل فرم نمای بیرونی بر روی گنبد حوضخانه ساخته شده است. بخش همكف این بنا از یك پلان مربع شكل كه اتاقهای متعددی آن را احاطه نموده تشكیل شده است. در همین طبقه چهار هشتی به شکل قرینه بچشم می خورد، كه اصلی ترین بخش ساختمان یعنی حوضخانه نیز در آن واقع شده است. طبقه دوم این ارگ شامل یك هشت ضلعی است كه چند اتاق را در خود جای داده است و بخش های فوقانی فقط جنبه سمبلیك و زیبایی داشته با پنجره هایی كوچك و كم عرض كه جهت تأمین نور حوضخانه تعبیه شده و به كلاه فرنگی موسوم است. بنای ارگ کلاه فرنگی در 6 طبقه و به شکل زیگورات ساخته شده است که در گذشته به حسام الدوله معصوم خان خزیمه که از حکام منطقه بوده تعلق داشته است.


9-    مدرسه شوکتیه بیرجند
مدرسه شوکتیه به سبک تک ایوانی و در 2 طبقه ساخته شده و بزرگترین حسینیه تاریخی بیرجند محسوب میگردد. بنـای این عمارت در سال 1312 هجری قمری به فرمان "اسماعیل خان‌ شوکت ‌الملک اول" به منظور برگزاری مراسم عزاداری محرم ساخته شد. این بنا در سال 1326 هجری قمری پس از تاسیس دارالفنون تهران و رشدیه تبریز با ابتکار "محمد ابراهیم خان شوکت ‌الملک دوم" جهت تاسیس نخستین مدرسه جدید بیرجند انتخاب شد. در حال حاضر این بنا به عنوان حسینیه در ایام ماه محرم مورد استفاده قرار می‏گیرد.
این بنا شامل دو سر در ورودی با تزیینات مقرنسکاری، هشتی‌ها، دالانهای منتهی به صحن، صحن، حوض‌خانه، ایوان، گنبدخانه و حجره‌ها و رواق‌های اطراف صحن است. مهمترین بخش عمارت شوکتیه ایوان آن است که دارای طاق کلیل دو گلویی است که بر روی دهانه‌ای عریض ایجاد شده است.


10-    بقعه ی پیر حاجات بیرجند (شیخ احمد بن اسحاق)
بقعه ی شیخ احمد بن اسحاق که به پیر حاجات معروف معروف است در در فاصله‌ی 110 کیلومتری شمال طبس و چسبیده به صخره در دامنه ی کوهستان بنا شده است. پیر حاجات یکی از روستاهای زیارتی و سیاحتی شهرستان طبس است که به دلیل وجود مزار پیر حاجات، تاریخی و ییلاقی بودن روستا از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید