ورود

ثبت نام



جاذبه های گردشگری استان قزوین

استان قزوین با مساحتی معادل ۱۵۸2۱ کیلومتر مربع در حوزه مرکزی ایران واقع شده است. این استان از سمت شمال به استان‌های مازندران و گیلان، از غرب به استان‌های همدان و زنجان، از جنوب به استان مرکزی و از شرق به استان البرز محدود میگردد.
استان قزوین از ۲۵ شهر تشکیل شده است، که عبارتند از:  اسفرورین، شال، شریفیه، محمدیه، محمودآباد نمونه، آبگرم، آبیک، تاکستان،یدستان، خرمدشت، سگزآباد، سیردان، دانسفهان، آوج، ارداق، اقباليه، ضیا آباد، قزوین، نرجه، الوند، بوئین زهرا، رازمیان، کوهین، معلم کلایه و خاکعلی. قزوین در قالب ۶ شهرستان تشکیل شده و دارای ۱۹ بخش، ۴۶ دهستان و ۱۵۴۳ آبادی است. کوه‌های معروف این استان خشچال، سفید کوه، سیالان، شاه البرز، خرقان، ساری داغ، سلطان پیر، رامند، آق داغ، اله تره، شجاع‌الدين و سیاه کوه هستند. سیالان با ۴۱۷۵ و شاه البرز با ۴۰۵۶ متر بلندترین کوههای این استان هستند.
در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی برخی از جاذبه های گردشگری این استان بپردازیم.


1-    قلعه الموت قزوین
قلعه الموت در نزدیكی روستای گازر خان در شمال غربی استان قزوین واقع شده است. در مورد سال ساخت این قلعه تاریخی میان مورخان اختلاف نظر است اما باید آن را متعلق به اوایل دوره اسلامی دانست. دلیل شهرت قلعه الموت "حسن صباح" مروج مذهب اسماعلیه در دوره سلجوقی است. گفته میشود وی صباح پس از رانده شدن از دربار "ملكشاه سلجوقی" برای فراگیری اصول مذهب اسماعلیه نزد فاطمیان مصر رفت و در مدت كوتاهی به داعی كبیر ملقب شد. وی پس از بازگشت سراسر ایران را جهت پیدا كردن مقری برای فعالیت های خود زیر پا نهاد و در نهایت منطقه الموت قزوین را به عنوان مكانی برای فعالیت های دینی خود انتخاب كرد.
قلعه تاریخی الموت در سال 654 هجری قمری به تصرف "هولاكوخان مغول" درآمد. پس از تصرف این قلعه و به آتش كشیدن كتابخانه نفیس آن این قلعه از رونق افتاد و به زندان و تبعیدگاه تبدیل شد. امروزه به دلیل حوادث طبیعی و غیر طبیعی آثار به جای مانده از این قلعه بسیار اندك است.


2-    آب انبار مسجد جامع قزوین
آب انبار مسجد جامع به گواه كتیبه ورودی آن در زمان سلطنت "شاه سلیمان صفوی" (١١٠٤-١٠٧٧ ﻫ . ق) ساخته شده است. این آب انبار در جلو خان مسجد جامع واقع شده و دارای سر دری با طرحی ساده و فاقد هرگونه تزئین است. شیر آب انبار دارای 37 پله سنگی و مخزن آب انبار گنجایش 1800 متر مکعب آب را دارد. این آب انبار دارای دیواره هایی از شفته آهک به قطر 4.2 متر است.


3-    دریاچه اوان قزوین
یکی از زیباترین و بزرگترین دریاچه ها در استان قزوین، دریاچه اوان است. این دریاچه در فاصله 75 کیلومتری شمال شرقی شهر قزوین قرار دارد. دریاچه اوان در طویل ترین بخش خود 325 متر و عرض آن 275 متر و عمق آن از 1 تا 57 متر در نوسان است. آب این دریاچه از طریق چشمه های کف دریاچه و نزولات آسمانی تامین می شود و غلیان دایمی آن باعث صافی و زلالی آب دریاچه شده است. دریاچه اوان در فصل تابستان محل ماهیگیری، آب تنی و قایق سواری و در فصل پاییز مامن پرندگان مهاجر مانند قو، غاز، مرغابی است. در زمستان نیز این دریاچه با توجه به برودت هوا و یخ زدن سطح آن قابل اسکی رانی میباشد.


4-    تپه زاغه قزوین
تپه زاغه با وسعت حدود 20000 متر مربع در 8 کیلومتری شمال شرق دهستان سگز آباد از توابع شهرستان بوئین زهرا واقع شده است. این تپه معرف یکی از مکانهای اولیه اسقرار در ایران می باشد و در کاوشهای اولیه آن بقایای یکی از اولین اجتماعات کشاورزی به دست آمده است. به گفته کارشناسان تاریخ تقریبی استقرار در تپه زاغه مربوط به اواخر هزاره ششم بوده که قبل از هزاره ششم میلادی این محل به کلی متروک شده و اهالی آن به محل دیگری مهاجرت کرده اند. تپه زاغه تقریبا گرد است و راس آن کمتر از 1 متر از سطح زمین های اطراف بالاتر است.


5-    غار قلعه کرد قزوین
غار قلعه کرد در دهستان حصار از توابع شهر آبگرم در 20 کیلومتری برج های دوگانه خرقان قرار دارد. ارتفاع این غار از سطح دریا حدود 2064 متر است. برای دسترسی به این غار پس از عبور از دهانه آن و فرود از یک چاه راه 15 متری، تالاری به وسعت بیش از یک هزار متر مربع نمایان می شود که دارای چکیده ها و چکنده های فوق العاده زیبایی است. این تالار دارای ستونهای قطور استالاکیتت و استالاکمیت در رنگهای مختلف است.
ارتفاع غار قلعه کرد حدود 8 متر و عرض آن حدود 9 متر به صورت نیم دایره است. دهانه غار قلعه به سمت جنوب شرقی بوده و دارای یک راهرو بوده که به دهانه چاهی که عمود بر دهلیز اصلی است منتهی می شود. پس از عبور از تالار اصلی غار به دهلیزها و شاخه های فرعی منتهی میگردد که خود شاهکاری از طبیعت است. در کف غار نیز میتوان حوزه های کوچک آبی تشکیل شده و سنگهای سفید آهکی را مشاهده کرد که جلوه خاصی به این غار تاریخی بخشیده است.
 قدمت این غار تاریخی به دوران الیگومیوس و دوران سوم زمین شناسی می رسد و در حدود 40 میلیون سال پیش تخمین زده می شود.


6-    عمارت کاخ چهلستون قزوین
"عمارت کلاه فرنگی" و "سردر عالی قاپو" تنها بناهای باقی مانده از باغ صفوی می باشند که در دوره قاجاریه مرمت و بازسازی شده و "چهلستون" نام گرفت. این عمارت شامل 23 باغ و کاخ از آثار به جای مانده از مجموعه سعادت آباد است که در اواسط قرن دهم هجری به دستور "شاه طهماسب صفوی" ساخته شده است.
هنگامی که پایتخت ایران از قزوین به اصفهان انتقال پیدا کرد ( سال 1007 هـ.ق) برخی کاخ ها به مرور از میان رفت و این بنا به عنوان بنای حکومتی کاربرد پیداکرد تا اینکه در سال 1336 هجری شمسی به موزه مبدل گردید.
بر روی بدنه داخلی و خارجی عمارت کاخ چهلستون سه لایه نقاشی در دوره های مختلف باقی مانده است که مربوطه به خبره ترین هنرمندان صفوی، هنرمندان قزوین و هنرمندان دوره قاجاریه است. اشیایی که در این موزه نگهداری میشوند تعدادی از آنان مربوط به هزاره های سوم و اول پیش از میلاد می باشد که بیشتر ظروف سفالی و اشیاء مفرقی را تشکیل می دهند.همچنین اشیایی که مربوط به دوران اسلامی از قرون اولیه تا عهد معاصر می باشد نیز در این موزه به چشم میخورند.


7-    مسجد جامع عتیق قزوین
مسجد جامع عتیق قزوین از آثار ممتاز دوره های اسلامی به شمار میرود و در زمان هارون الرشید در سال ١٩٢ ه.ق ساخته شده است. این مسجد جامع با مناره های با شكوه، ایوان های رفیع و گچبری های نفیسش دارای 5 كتیبه گچبری به خط كوفی است و نفیس‌ترین آن کتیبه‌ای است که در آن سوره بقره به طور کامل اجرا شده و از شاهکارهای خط کوفی تزئینی به شمار میرود. مهم ترین و زیبا ترین بخش مسجد، مقصوره و گنبد سلجوقی آن است و سایر قسمت های مسجد، مربوط به دوره های بعد تا پایان دوره قاجاریه است. این مسجد دارای 3 ایوان شمالی، جنوبی و غربی است. ایوان شمالی و دو مناره آن كاشیكاری شده و مربوط به زمان شاه تهماسب است. ایوان غربی آن در دوره شاه سلیمان صفوی ساخته شده و ایوان جنوبی كه زیباترین ایوان مسجد است در زمان سلطنت شاه عباس دوم ساخته شده است.


8-    حسینیه امینی های قزوین
حسینیه امینی ها متعلق به حاج محمد رضا امینی از تجار معتبر شهر قزوین بوده است و در سال ١۲٧۵ هجری قمری بخشی از آن وقف حسینیه شده است. این حسینیه نمونه ای كامل و زیبای خانه های سنتی قزوین است.
آنچه امروز از این خانه تاریخی به جای مانده 4 حیاط و فضاهای مختلف در 2 طبقه همكف و زیر زمین است. زیباترین قسمت خانه از 3 تالار تشکیل شده است كه در موازات یكدیگر قرار گرفته و به وسیله ارسی های زیبایی به یكدیگر مرتبط شده اند.  تالار جنوبی این بنا با 9 دهنه ارسی و شیشه های رنگی ساخته شده است. سقف تالارها دارای نقاشی، آیینه كاری، رف های كاسه ای مزین گچبری و گره بندی چوبی است. . در زیر تالارهای این بنا سردابه، زیر زمین و شربتخانه واقع شده است.


9-    بقعه پیغمبریه قزوین (چهار انبیاء)
پیغمبریه بقعه ای آجری است و شامل ایوان ستون دار با دو جفت ستون چوبی و ازاره سنگی و دیواره های گچبری شده است. این بقعه که به آن چهار انبیاء نیز میگویند در ضلع غربی باغ چهلستون قرار دارد که بنا بر روایت‌های دینی مدفن چهار تن از پیامبران به نام های "سلام"، "سلوم"، "سهولی" و "القیا" است. علاوه بر این 4 پیامبر، امامزاده صالح بن حسن (ع) نیز در این مكان مدفون شده است. بر فراز بقعه پیغمبریه گنبدی با كاربندی قرار گرفته است. در پشت ایوان این بقعه، ابتدا فضای پیش ورودی و سپس فضای مربع شكل حرم قرار دارد.


10-    قله سیالان قزوین
قله سیالان یکی از قله های مرتفع البرز غربی است که بر روی خط الراس اصلی آن حد فاصل دو دره الموت در جنوب و دوهزار از سمت شمال واقع شده است. این قله از سمت غرب توسط گردنه مرتفعی به قله 3950 متری کندیگان و سپس قلل گی جکین و خشچال متصل می شود و از جانب شرق نیز به قله سیاه که 3650 متر و قلل سلمبار و گردنه مشهور آن می رسد. برای دسترسی به این قله میتوانید با انتخاب راه گازرخان به خشکه چال از دیدنی های بی نظیری در طول مسیر لذت ببرید.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید