ورود

ثبت نام



جاذبه های گردشگری استان لرستان

استان لرستان لرستان از استان های غربی ایران است که در منطقه ای کوهستانی قرار دارد و بیشتر قسمت های آن پوشیده از کوه های زاگرس است. مرکز این استان شهر زیبای خرم آباد است و شهرهای مهم آن خرم آباد، بروجرد، دورود، پلدختر، الیگودرز است. از جاذبه های طبیعی که این استان را برای گردشگران جذاب کرده است میتوان به آبشارها، کوه ها و جنگل های بلوط اشاره کرد.
استان لرستان دارای آب و هوای متنوعی است. در فصل زمستان در قسمت های شمالی این استان، برف و کولاک است اما در قسمت های جنوبی هوایی معتدل برقرار است. در اصل این استان دارای سه آب و هوای مختلف سرد کوهستانی، معتدل مرکزی و گرم جنوبی است. بهترین زمان برای سفر به استان لرستان فصل بهار و مخصوصا در ماه اردیبهشت است چون طبیعت بسیار زیبایی دارد. در ادامه به معرفی برخی از جاذبه های گردشگری استان لرستان خواهیم پرداخت.


1-    سنگ نوشته لرستان
سنگ نوشته تاریخی لرستان در مرکز شهر خرم آباد قرار دارد. این سنگ نوشته به شكل مكعب است كه بصورت یكپارچه متصل به صخره ای طبیعی میباشد. این كتیبه سنگی به خط كوفی و زبان فارسی دور تا دورستون سنگی تحریر شده است و در گذشته به "برد نوشته" معروف بوده است. ارتفاع متون كتبیه دار با احتساب دوپله در چهار ضلع سنگ نوشته 344 سانتیمتر است.
نوشته های روی این یادبود فرهنگی كتیبه با بسم الله شروع میشود و موضوع آن مربوط به حكم "امیر اسفهسا لار كبیر ظهیرالدین" و "الدوله معین الا سلام طغرل لتكین ابوسعید برسق" در خصوص بخشش علفچر در چراگاه های "شاپور خواست" و ممنوعیت برخی سنت هایی ناپسند در عهد سلطنت ملكشاه سلجوقی است. این سنگ نوشته مربوط به دوره سلجوقیان است و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این کتیبه تاریخی در ضلع شرقی شهر خرم آباد و در خیابان شریعتی واقع شده است.


2-    پل‌ شاپوری‌ لرستان
پل شاپوری یکی از شاهکارهای معماری و پل‌سازی دوره ساسانی است. این پل در فاصله دو کیلومتری جنوب غربی خرم‌آباد و در غرب شهر قدیمی "ایزدخواست" واقع شده است.
پل شاپوری دارای 28 تاق حجاری شده در جهت غربی، شرقی داشت که امروزه فقط 6 تاق آن باقی مانده است. سطح هر پایه 66 متر و ارتفاع کنونی آن 16 متر است.


3-    پل آجری لرستان
پل آجری بر روی رودخانه گلال و در مرکز شهر خرم آباد واقع شده است. این پل دو قسمت شرقی و غربی شهر را به هم متصل نموده و طول آن بیش از 350 متر، پهنای آن 5/8 متر و ارتفاع آن از کف رودخانه تا روگذر پل 8 متر مربع است.
پل آجری دارای 24 چشمه طاق است و در زمان "شاه سلطان حسین صفوی" منسوب به "حسین خان والی لرستان" ساخته شده است. این پل تاریخی در دوره قاجاریه به پل محسنیه معروف بوده است.


4-    پل رودخانه کشکان رود لرستان
پل رودخانه کشکان بر روی رودخانه کشکان رود قرار دارد و بین خرم آباد و اندیمشک واقع شده است. پل رودخانه کشکان دارای 13 دهانه بوده و ارتفاع آن درحدود 20 متر است. در حال حاضر بخشی از پل تخریب شده است.
بنای اصلی این پل را عده‌ای به دوره ساسانیان نسبت میدهند. بر روی این پل کتیبه‌ای به طول و عرض یک متر و ضخامت 75 سانتی‌متر نصب بوده است. سنگ‌های پایه پل رودخانه کشکان بسیار بزرگ و تراشیده است.


5-    دره شیرز لرستان
دره شیرز منطقه سرسبز و دیدنی است که در 50 کیلومتری شهر کوهدشت و در نقطه تلاقی سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان در کنار رود خروشان سیمره واقع شده است. دره شیرز در بخش زردلان و در منطقه‌ای به نام اولاد قباد واقع شده است و دارای طبیعتی زیبا و چشمه‌های جاری با آب فراوان، صخره‌های تند و تیز و میوه‌های وحشی فراوان است.
تنگه شیرز از کوه‌های مرتفع و دره‌های نسبتاً عمیق با وضعیت اقلیمی سرد و کوهستانی در فصل پاییز و زمستان و معتدل در فصل تابستان برخوردار است. آب زلال و پوشش گیاهی و جنگلی و گیاهی بکر، طبیعت بسیار زیبا و دل انگیز و در عین حال اعجاب آوری به دره شیرز داده است. فرسایش سنگ‌ها و کوه‌ها چهره خاصی به این دره داده که در مجموع آن را به محیطی شگفت انگیز و جذاب تبدیل کرده است و سالانه هزاران گردشگر برای بازدید از این تنگه به این ناحیه سفر میکنند.


6-    تنگه شبیخون لرستان
تنگه شبیخون که "مخمل کوه" نیز نامیده میشود در در شمال شهر خرم آباد قرار دارد. این تنگه به دلیل پوشش و فراوانی گل و سنگ به این نام مشهور شده است. این تنگه زیبا، شاهراهی است که دشت سرسبز و زیبای اشتر و دلفان را به مرکز استان لرستان متصل می‌کند.


7-    تنگه کپرگه لرستان
تنگه کپرگه در استان لرستان و در شمال غربی بروجرد انتهای جاده گلدشت واقع شده است. تنگه زیبای گپرگه لرستان از روستاهای شیخ میری، گپرگه ۱، گپرگه ۲، گپرگه ۳ شروع شده و تا روستای ونایی ادامه دارد. این تنگه زیبا دارای یک رودخانهٔ دایمی با پیچ و خم فراوان است که فقط پیاده و یا با دوچرخه می‌توان از آن عبور کرد.
چنانچه قصد پیمایش این تنگه را دارید لازم است بدانید پیمایش یکطرفه آن حدود ۵ ساعت طول می‌کشد. تنگه کپرگه یکی از بهترین و زیباترین مسیرهای کوهپیمایی برای کوهنوردان است و دارای دو چشمه آبگرم، پل سنگی و غاری به نام غار مخفی و طاقچه است. روستاهای ونایی، گپرگه و شیخمیری که در مسیر پیاده روی این تنگه قرار دارند دارای مردمی دوستدار کوهنوردان، مهربان و مهمان نواز هستند.


8-    منطقه حفاظت شده سفیدکوه لرستان
منطقه حفاظت شده سفیدکوه با مساحت ۶۹۵۰۰ هکتار در سال سال ۱۳۶۹ به منطقه حفاظت شده تبدیل گردید. این منطقه کوهستانی که در استان لرستان قرار دارد، دارای اقلیم مدیترانه‌ای معتدل است. دامنه ارتفاعی این منطقه بین ۱۱۲۰ تا ۳۸۷۰ متر است. متوسط بارندگی سالیانه این منطقه ۶۰۰ میلیمتر و میانگین دمای آن ۱۱ درجه سانتیگراد است.
منطقه حفاظت شده سفیدکوه دارای پوشش گیاهی بلوط، ارژن، کیکم، انجیر وحشی،‌ زالزالک، آلبالوی وحشی، گلابی وحشی،‌ بنه، گون، درمنه، چوبک و آویشن است. در این منطقه همچنین میتوانیم شاهد گونه های جانوری نظیر پستاندارانی چون کل و بز،‌ قوچ و میش، خرس قهوه‌ای، پلنگ، گراز و گرگ باشیم.


9-    موزه مردم شناسی لرستان
موزه مردم شناسی استان لرستان یکی از غنی‌ترین موزه‌های مردم شناسی ایران در اردیبهشت سال 1381 در قلعه فلک الافلاک لرستان افتتاح گردید. در این موزه موضوعاتی نظیر ابزار و وسایل روشنایی سنتی، ظروف و وسایل مهمانوازی، چشم زخم‌ها و تولد، آهنگر محلی، زنان در حین بافت سیاه چادر، قالی، گلیم، جاجیم، صحنه‌هایی از مراسم عروسی، گالری عکس از مناظر طبیعی و زندگی مردم، پوشاک سنتی مردان و زنان، مراسم سوگواری و گور نگاره های حجاری شده، لوطی‌ها، ابزار و صنایع کشاورزی بومی، سراجی، گیوه دوزی، ورشو سازی، نمایش انواع سازهایی لری و چهره‌های برجسته موسیقی لرستان،... به نمایش گزاشته شده است.


10-    خانه آخوند ابو (شیخ ابو)
خانه آخوند ابو در استان لرستان، خرم آباد در خيابان امام خمينی روبروی قلعه فلك الافلاک قرار دارد. ساختمان آخوند ابو در یکی از محله های قدیمی بافت تاریخی خرم آباد به نام محله درب باباطاهر (دَربُو طاهر) واقع گردیده است.
این خانه متعلق به شخصی به نام "میرزا محسن قاضی" بوده که اصالتا خوزستانی بوده و بعنوان قاضی القضات شهر معروف بوده و در این ساختمان به کار قضاوت مشغول بوده است. این خانه تاریخی در زمانهای گذشته کاربری مسکونی داشته است. اما بعد از تملک و مرمت جامع آن توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان، بعنوان خانه جهانگرد کاربری پیدا کرده و در آینده نیز بعنوان موزه صنایع دستی استان لرستان تغییر کاربری خواهد داد.
عمده تزیینات به کار رفته در خانه آخوند ابو از نوع قطاربندی، گل انداز و خفته راسته است و مصالح به کار رفته در بنا از نوع سنگ، آجر، چوب و ملات است. خانه مذکور از جمله خانه های نیم درونگرا است که دارای دو بخش زمستانه و تابستانه است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید