ورود

ثبت نام



جاذبه های گردشگری استان همدان

استان همدان که در گذشته به هگمتانه معروف بوده است در غرب کشور  ایران قرار گرفته است و استان از شمال با استان‌های زنجان و قزوین، از جنوب با استان لرستان، از شرق با استان مرکزی و از غرب با استان‌های کردستان و کرمانشاه همسایه است. این استان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران دارای جاذبه‌های مذهبی، طبیعی و تاریخی بسیاری است.
همدان با مساحت ۱۹,۴۹۳ متر مربع، دارای جمعیتی در حدود ۱,۷۵۰,۰۰۰ نفر است. از دیگر شهر‌های بزرگ استان همدان می‌توان به ملایر، نهاوند و تویسرکان اشاره کرد. کوه الوند در جنوب و غرب شهر همدان قرار گرفته است.
همدان به دلیل آب و هوای بسیار مطلوبش، در فصل تابستان‌ به یکی از مراکز عمده ییلاق عشایر و کوچ نشینان تبدیل شده است. استان همدان دارای دشت‌هایی زیبا به خصوص در کوهستان الوند است و دارای رودهای زیبای قره‌چای و تلوار است که از چشمه‌سارها و کوه‌های استان تغذیه می‌شوند.
استان همدان زادگاه مشاهیر بزرگی همچون باباطاهر عریان، ابوالعلی حسن عطار، خواجه رشید الدین فضل الله و میرزاده عشقی است. در ادامه به معرفی برخی از جاذبه های گردشگری این استان خواهیم پرداخت.

 

1-    آرامگاه بابا طاهر همدان
باباطاهر همدانی، معروف به باباطاهر عریان، شاعر دوبیتی‌ سرای اواخر قرن چهارم و اواسط قرن پنجم هجری است. آرامگاه باباطاهر در بالای تپه‌ای در شمال غربی شهر همدان قرار دارد.
این بنای تاریخی را می‌توان جزء نمونه‌های‌ ممتاز و بدیع معماری عصر حاضر دانست که با تلفیقی از معماری قرن هفتم و هشتم هجری، به مامنی برای علاقه‌مندان به ادبیات و این شاعر نامی، تبدیل گردیده است. مساحت کل زیربنا و باغ آرامگاه 8965 مترمربع و کار احداث آن در سال 1349 به اتمام رسیده است. بنای اصلی این آرامگاه مربعی به ابعاد 10×10 متر است و از مجموعه منشورهایی تشکیل شده که دارای مدخل های ورودی و منفذهای نور است. برج آرامگاه برقاعده هشت ضلعی قرار گرفته و ارتفاع آن ازسطح فوقانی تپه 20متر و از کف خیابان حدود 25 متر است. در سطح محوطه داخلی آرامگاه کاشی کاری معرق و تزیینات معقلی بسیار ظریف به کار رفته که جلوه خاصی به قسمت های داخلی مزار داده است.

 

2-    حمام قلعه همدان
حمام قلعه که به حمام حاج محمد سعید نیز معروف است در خیابان شریعتی همدان در یكی از محله های قدیمی این شهر بنام محله قلعه یا قاشق تراشان واقع شده است. این حمام تاریخی با مساحتی حدود 1500 متر مربع از آثار مربوط به اوایل دوران پهلوی است. سر در آجری این حمان منتهی به هشتی ورودی حمام است که شامل دو بخش مردانه و زنانه است.
حمام قلعه شامل هشتی، پا چال، حمام سرد یا بینه، میان در، گرمخانه ،تون ،خزینه و سرویسهای بهداشتی است. در حال حاضر تاسیسات جدیدی همچون دوش آب و کمدهای چوبی که با توجه به تغییر سنت ها به این حمام تاریخی اضافه گردیده است.
در زمان گذشته در موارد خاص همچون مراسم زایمان، مراسم حمام رفتن داماد یا عروس و یا جهت استحمام خانواده بزرگان شهر حمام را قرق یا همان رزرو میکردند و در آن زمان مشخص افراد عادی حق استفاده از آن حمام را نداشتند.
حمام قلعه همدان که در تاریخ 25 اسفند سال 1380 به ثبت فهرست آثار تاریخی رسیده است در بلوار خواجه رشيد، بلوار كاشانی، محله قلعه يا قاشق تراشان واقع شده است.


3-    تپه پری ملایر همدان
تپه پری ملایر در روستای پری از توابع شهرستان ملایر واقع شده است. این روستا در سال 1349 برای اولین بار بطور رسمی و قانونی حفر گردید و منجر به پیدایی قبور مربوط به هزار اول میلادی شد. طریقه قرار گرفتن اسکلت ها در درون قبر به این شکل بود که مرده روی بازوی چپ و یا راست قرار داده می‌شد، ‌به طوری که زانوها خم می‌شد و دست‌ها روی سینه قرار می‌گرفت. طبق تحقیقات باستان شناسان طرز تدفین مرده‌ها ارتباط مستقیم با سمت استقرار خورشید در آسمان داشت و سعی بر این بود که صورت جسد رو به خورشید قرار گیرد.
طی این حفاری مشخص شد ظروف و تزییناتی از قبیل دست بند، گردن بند و انگشتر، که در زمان حیات با شخص بوده است همراه جسد دفن می‌کردند.


4-    تپه هگمتانه همدان
تپه هگمتانه در دل بافت قدیمی شهر همدان واقع شده است و با مساحتی در حدود 40 هکتار به عنوان هگمتانه باستانی و در برگیرنده کاخ ها و آثار دوره ماد و هخامنشی معرفی گردیده است. بر اساس کاوش های باستان شناسی در تپه باستانی هگمتانه که از سال 1362 هجری شمسی توسط کارشناسان مجرب سازمان میراث فرهنگی آغاز گردید موجب پیدایش شهری باستانی و گسترده گردید. این شهر باستانی شامل معابری با فاصله های یکسان و موازی یکدیگر که در حد فاصل آن ها واحدهای ساختمانی کاملاً مشابه و قرینه یکدیگر احداث گردیده است. این شهر بی نظیر و باستانی در دل شهر همدان به صورت گسترده مورد استقبال و بازدید گردشگران ایرانی و خارجی قرار گرفته است.


5-    غار علیصدر همدان
در 70 کیلومتری شمال غربی شهر همدان در روستای علیصدر از توابع شهرستان کبودرآهنگ یکی از نمونه های نادر و عجایب طبیعی جهان غاری زیبا معروف به غار علیصدر قرار دارد. این غار آبی با طول جغرافیایی 28 درجه و 18 دقیقه و عرض 35 درجه و 18 دقیقه، دارای ارتفاع 2100 متر از سطح دریا است. غار آبی علیصدر در ارتفاعات ساری قیه یا همان صخره زرد پدید آمده است و در این کوه دو غار دیگر به نام های سوباشی و سراب نیز وجود دارد که به ترتیب 11 و 7 کیلومتر از غار علیصدر فاصله دارند.
دمای غار علیصدر در حدود 16 درجه سانتیگراد و دمای آب نیز 12 درجه سانتیگراد است. عمق آب بین نیم تا 14 متر اندازه گیری شده و آب این این غار دارای PH تقریباً خنثی است. آب موجود در این غار به دلیل آهکی بودن دارای سختی بالایی است. بنابراین نوشیدن این آب به هیچ وجه توصیه نمیگردد.
در غار علیصدر هیچگونه گاز سمی یافت نمیشود و بازدیدکنندگان میتوانند به راحتی تنفس کنند. در این غار به دلیل عدم تابش نور خورشید هیچ گونه گیاهی یافت نمیشود.
غار علیصدر همدان دارای دهلیزهای فراوانی است که تاکنون در حدود از 11 کیلومتر دهلیز شناسایی شده ی آن نزدیک به 3 کیلومتر آن مورد بازدید گردشگران قرار گرفته است. لازم است بدانید در طی پنج میلیون سال گذشته هیچگونه ریزشی در این غار صورت نگرفته است و گردشگران با خیالی آسوده میتوانند از زیباترین غار آبی جهان بازدید کنند.


6-    دریاچه سد اکباتان همدان
دریاچه سد اکباتان در 9 کیلومتری جنوب شرقی شهر همدان واقع شده است و در واقع تنها دریاچه استان همدان است. این دریاچه با وسعتی در حدود 60 هکتار دارای حداکثر و حداقل عمق به ترتیب 32 و 18 متر است.


7-    قلعه نوشیجان (دژ ـ آتشکده) همدان
قلعه نوشیجان در 20 کیلومتری باختر ملایر و در 60 کیلومتری جنوب همدان در منطقه‌ای به نام شورکات واقع گردیده است. در سال 1364 حفاری این منطقه به سرپرستی دیوید استروفاخ آغاز گردید. در طی این حفاری ها 3 دوره فرهنگی شناسایی گردید. دوره اول مربوط به مادهاست که نیمه دوم قرن هشتم تا نیمه اول قرن ششم قبل از میلاد را شامل میگردد.


8-    آرامگاه استر و مردخای همدان
آرامگاه استر و مردخای به دستور "ارغون" شاه مغول در قرن هفتم هجری قمری بنا گردیده است. این آرامگاه چهار گوش آجری با گنبدی بر فراز آن و در كوتاه سنگی است كه توسط كلون باز و بسته می گردد و به جهت ارتفاع اندک این در، باید خمیده وارد آرامگاه شد.
در ابتدای ورود به این آرامگاه اتاقی است  و از وسط اتاق یک ورودی به مقبره تعبیه گردیده است. فضای مقبره مربع شكل و به ابعاد 5/3 متر می باشد. بر روی دیوارهای داخلی آرامگاه كتیبه های كوچك و بزرگ سنگی و گچبری هایی به خط عبری و آرامی به چشم میخورد.
بنابر روایات تاریخی "هدسه" پس از آنكه از جانب خشایارشاه، سومین پادشاه هخامنشی، بعنوان ملكه دربار انتخاب شد و به جهت زیبایی اش "استر" نام گرفت. در آن زمان مردخای، عموی استر و نگهبان دربار هخامنشی در شوش بود و تربیت استر را برعهده داشته است و او بود كه استر را به دربار آورد. در آن روزها هامان وزیر خشایارشاه، نقشه قتل عام كلیمیان ایران را در سر داشت و مردخای كه از این توطئه آگاه شده بود شاه را مطلع ساخت و به جهت موقعیتی كه استر و مردخای در دربار داشتند سبب نجات قوم كلیمی در ایران شدند. بعدها به پاس این خدمت بزرگ آرامگاه این دو تن زیارتگاه كلیمیان ایران گردید.


9-    برج قربان همدان
برج قربان همدان در یكی از محله های قدیمی شهر همدان معروف به محله زندیها واقع در بلوار شهید مدنی فعلی قرار گرفته است. این بنای تاریخی مدفن شیخ الاسلام حسن بن احمد عطار حافظ ابوالعلاء و جمعی از امرائ سلجوقی است. برج قربان در زمان حیات شیخ الاسلام حسن بن احمد عطار محل درس و تدریس و برگزاری نماز جمعه ابوالعلا بوده است.  وی در سال 521 هجری قمری چشم از جهان فرو بست و در مسجدش دفن گردید.
برج قربان همدان فاقد هرگونه كتیبه و گچبری و تزئینات است. در وسط برج بر روی طاق سردابه سنگ قبری ساده ومعمولی بطول 25 1 وعرض 50 سانتیمتر قرارگرفته كه به دوره صفویه تعلق دارد. در زیر برج نیز سردابی قرار دارد. این برج در تاریخ 28 3 1354 به شماره 1078 در فهرست آثار تاریخی ثبت گردیده است.


10-    آبشار گنجنامه همدان
آبشار گنجنامه همدان که در مجموعه‌ی تفریحی تاریخی گنج‌نامه قرار دارد، بیست ‌و یکمین اثر طبیعی ملی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۱۵ دی سال ۱۳۸۷ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت. این آبشار از چشمه‌سارها و کوه‌های الوند سرچشمه می‌گیرد و در رودخانه‌ی پایین آبشار می‌ریزد.
ارتفاع آبشار گنجنامه همدان 12 متر است و در مسیر صعود به ارتفاعات کوه الوند و تپه‌ی دیدنی عباس‌آباد قرار دارد. در فصل زمستان پیرامون آبشار یخ می‌بندد و قندیل‌ها و دیواره‌های یخی آن مکانی مناسب و زیبا برای یخ‌نوردی است.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید